Bátaszék Baja és Szekszárd között elterülő Dunántúli városka, régi nevén Cikádor. Már a rómaiak korában is szőlő és bortermelő vidék volt, így számos hagyományos ünnep és esemény fonódik össze városunkban a gasztronómiával és a borral.


1903 Október 4.-én szentelték fel a Nagyboldogasszony Plébániatemplomot, mely Magyarország hatodik legmagasabb épülete. A templomból kisétálva találjuk a Romkertet, mely a hajdani cikádori monostortemplom feltárt romjait mutatja be.


Városunk egyik legkedveltebb látnivalója az Orbán hegyen magasodó Molyhos Tölgy, mely 2016-ban elnyerte az Európai Év Fája címet. Árnyékában épült Szent Orbán kápolnát egy rövid kerékpár vagy autóúttal érjük el.

Bátaszék, 2015. november 27. Az év fájának megválasztott, 3-400 évesre becsült molyhos tölgy Bátaszék közelében 2015. november 27-én. MTI Fotó: Sóki Tamás


Turisztikai szempontból meghatározó a Bátaszéktől 7 km-re található Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, mely olyan komplex szolgáltatásokat nyújt, amely a bakancsos, a kerákpáros valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményt ígér. A Gemenci erdő és Pörböly egész évben Európa legnagyobb ártéri erdeiben várja látogatóit.